Lakewood Ranch Plastic Surgery

lakewood ranch plastic surgery
Sarasota, Florida 2008
LEED-CI Certified
Green Building Information Gateway Profile
 

The clients for the Lakewood Ranch Plastic Surgery project envisioned a luxurious oasis to offer unparalleled amenities in a relaxing and rejuvenating environment. The tranquil and organic design of this facility allows one to escape to one of 5 exam rooms, a procedure room, four offices, reception/lobby and checkout, staff break room, and a restroom for both employees and patients. The office is shared by two physicians, with room for future expansion. The project has earned a LEED-CI Certified designation with the U.S. Green Building Council.
 
The office is located in the corner of a building allowing for daylight and views in the majority of occupied spaces. A glass wall is employed along the corridor to allow borrowed daylight into the corridor. White translucent glass is used in the lower portion of the wall, with clear glass above to provide ample light transmittance, while maintaining privacy. Thermal comfort was a concern; therefore adjustable diffusers are used in conjunction with zoned thermostats for the employees to control their comfort. Installed low flow plumbing fixtures and sensor faucets reduce water use. 
 
The project employs environmentally friendly finishes throughout the office. Rapidly renewable cork and linoleum flooring are found garnishing much of the project while the remaining areas have Green Label Plus Certified carpet tiles. Bamboo veneer over formaldehyde-free, recycled particleboard compose custom desks. Interior doors are solid maple with a low-VOC finish. Recycled glass tile adorn the walls in the restroom while low-VOC paint and adhesives are used throughout the remainder of the layout.
 
Sustainable building practices are employed in all respects to allow patients to relax, refresh and renew without compromising medical care or privacy.

Return to Project List